Het piepkleine Bitterroot Resources is dichtbij een hooggradige nikkel vondst in Michigan, VS, op 30 kilometer afstand van een grote nikkel- en kopermijn. 

Bitterroot Resources, symbool BTT.V, gaat al decennia mee. De CEO, Michael Carr, zit er al sinds 1992. Met een huidige marktkapitalisatie van slechts C$ 8,8 mln is dit voor aandeelhouders niet bepaald een succesvolle geschiedenis:

Wij volgen BTT echter al een aantal jaren en we hebben het bedrijf niet op fouten of oneerlijkheden kunnen betrappen. Exploratie is een zeer risicovolle bedrijfstak en je vindt nu eenmaal vaker niets dan iets. Het had op sommige projecten ook wél raak kunnen zijn.

Carr, die voor Canadese standaarden een bescheiden vergoeding van C$ 10.000 per maand factureert, bezit ruim 8 mln aandelen van het bedrijf, oftewel een belang van circa 12%. Voor de laatste financiering, waar Plethora Precious Metals ook aan mee deed, schreef hij ook weer een cheque.

Bitterroot lijkt nu eindelijk succes te hebben met het “LM” project in Michigan, VS, waar het bedrijf een belang van 51% in heeft. De 49% joint venture partner, Below Exploration, is een privaat bedrijf. 

LM ligt 30 kilometer ten Westen van de zeer rendabele, ondergrondse Eagle nikkel- en kopermijn, in eigendom van het Canadese Lundin Mining:

Lundin Mining kocht het Eagle project van mijnbouw gigant Rio Tinto in 2013 voor US$ 325 mln en produceert hier nikkel voor een kostprijs van nagenoeg 0, vanwege de riante bijvangst in koper.

De ontdekking

In augustus van vorig jaar haalde de Bitterroot een gemineraliseerde boorkern naar boven van 5,3 meter tegen gemiddeld 0,6% koper, 0,6% nikkel en nog wat palladium en platina. Dit interval, vanaf een boorkern diepte van 254 meter, is op zich nog niet economisch significant. We weten echter van Eagle dat er om de hooggradige zone een laaggradige “halo” zit. Dat is goed te zien op onderstaand plaatje, waarbij het bij Eagle economisch winbare gedeelte de bruine en rode kleur heeft en de halo de paarse kleur:

In de bovengenoemde boorkern van Bitterroot, die dus in het ‘paarse gedeelte’ boorde als we de analogie met Eagle gebruiken, was het sulfide percentage 3,1%. Hierdoor kunnen we iets zeggen over de mineralisatie bij massive sulphides, waarin dus de economische mineralisatie zich bevindt in dit type systeem. Die wordt bij 100% sulfides geschat op 7% nikkel, 8% koper en 3 tot 4 gram per ton gesteente aan platinagroep metalen (pgm’s). 

Waarom is dit belangrijk? Omdat BTT drie weken geleden de resultaten naar buiten bracht van het derde gat van het winter boorprogramma. Dat kende, net als het bovengenoemde gat, een gemineraliseerd interval van 5,3 meter. Echter, deze keer zat er een interval bij van 0,75 meter tegen 80% sulphides en dit mag je massief noemen. Kortom dit zou de eerste hit kunnen zijn in het ‘bruine of rode gedeelte’.

We weten de metaalwaarden van dit gat nog niet, maar op basis van de geschatte metaalwaarden bij 100% sulphides verwachten we, in april of mei, aardige resultaten.

Bitterroot boort momenteel het laatste gat van het huidige, zeven gaten tellende boorprogramma en is ondertussen bezig meer land te vergaren.

Conclusie

Bij de huidige marktkapitalisatie van C$ 8,8 mln is Bitterroot een goedkope, doch risicovolle optie op een Eagle-achtige ontdekking. De voortekenen hiervan zijn zichtbaar en in april of mei weten we meer. Bitterroot zal hierna moeten financieren, want de bodem van de kas komt in zicht, maar dat moet bij mooie nikkel- en koperhits geen probleem zijn.

Bitterroot Resources

Aandelenprijs: C$ 0,13

Uitstaande aandelen: 67,4 mln

Volledig verwaterd: 82,5 mln

Marktkapitalisatie: C$ 8,8 mln

Cash: ~C$ 300.000 

Disclaimer: PPM heeft een longpositie in Bitterroot Resources op het moment van publiceren