Northstar Gold heeft een mooie goud ontdekking op zak en vindt sinds kort ook bonanza goudaders, in een postcodegebied bekend met mijnbouw. Nu moet de markt het bedrijf nog ontdekken.

Het sleutelproject van Northstar heet Miller, 100% in eigendom, en bevindt zich 18 kilometer ten Zuidoosten van de stad genaamd Kirkland Lake in Ontario:


Kirkland Lake ontstond in de begin van de 20e eeuw door een goud ontdekking en de daaropvolgende gold rush. Kirkland Lake is na al die jaren nog steeds een goudproducent. Kirkland Lake Gold (marktkapitalisatie: C$ 13,4 miljard), produceert nog steeds circa. 200.000 ounces goud per jaar op het ondergrondse Macassa project aangrenzend aan de stad, tegen een gemiddelde graad van ongeveer 20 gram goud per ton gesteente. Mede vanwege deze hoge goud graad zijn de operationele kosten van deze mijn minder dan US$ 500 per ounce gewonnen goud.

Northstar heeft het Miller project sinds 2012 in zijn bezit en waagde eind 2019 de sprong naar de beurs, door middel van een financiering van C$ 3 mln tegen een koers van C$ 0,30. De koers handelt inmiddels onder dit niveau, maar aan de resultaten tot nu toe ligt het niet.

Vorig jaar boorde het bedrijf al mooie resultaten, zoals 3,9 meter tegen gemiddeld 18,1 gram goud per ton gesteente. Daar deed het bedrijf twee weken geleden nog een schepje bovenop, want de eerste analytische resultaten van het afgeronde boorprogramma laten bonanza goudwaarden zien. 

Northstar riep een versnelde procedure in bij het laboratorium voor twee, elk één meter lange, monsters van boorgat #56, waarvan de eerste terugkwam met 0,6m @ 193 g/t Au en de tweede met 0,5m @ 1.010 g/t Au. Ook liet Northstar weten in alle acht afgeronde boorgaten mineralisatie te hebben aangeboord. Dit is onder andere significant, omdat het bedrijf in dit boorprogramma ook vier geofysische doelen heeft aangeboord. Dit is te zien op onderstaand plaatje, waarbij de doelen genummerd zijn van 1 t/m 8, en de bestaande ontdekking met name op het “Allied Syenite” doel ligt:


Speciale adviseur van Northstar is Mike Sutton, een ervaren exploratie-geoloog die aan de voet stond van de eerder genoemde Macassa ontdekking en daar ook een “prospector of the year” prijs voor ontving (in 2006). De ontdekking van Northstar heeft geologische overeenkomsten met Macassa, omdat het goud geassocieerd is met calaveriet, een weinig voorkomend telluride van goud (een metaalachtig mineraal):


Het wachten is nu op alle resultaten, verwacht later in mei, waarna eind juni het volgende boorprogramma begint. Aan catalysts dus ook geen gebrek. Het bedrijf heeft momenteel een marktkapitalisatie van slechts C$ 11 mln, praktisch de mediaan waardering van de meer dan 1.000 in Canada genoteerde junior exploratie bedrijven.

Northstar Gold

Aandelenprijs: C$ 0,235
Uitstaande aandelen: 48,4 mln 
Volledig verwaterd: 60,6 mln
Marktkapitalisatie: C$ 11,4 mln
Cash: ~C$ 2 mln
Bedrijfswaarde: C$ 9,4 mln

Disclaimer: PPM heeft een longpositie in Northstar Gold op het moment van publiceren