De koersexplosie van het aandeel van het bedrijf Novo Resources begon enkele weken terug met de woorden “That’s disgusting”:

Deze uitspraak zag het licht toen een omstander een man met een metaaldetector aan het werk zag op de vloer van een test pit (niet meer dan een gat in de grond). En niet geheel zonder reden; het visuele resultaat van de eerste test pit op dit nieuwe project in Noordwest Australië van Novo Resources (V.NVO) spreekt tot de verbeelding:

 

Het verhaal van Novo Resources begint in 2010 als Quinton Hennigh, exploratie-geoloog, een bedrijf start om zijn bij Newmont Mining ingezette zoektocht naar een nieuw Witwatersrand vorm te geven. Het Witwatersrand in Zuid-Afrika is het grootste goudveld ter wereld, geschat wordt dat de helft van al het gemijnde goud uit dit zeer metaalrijke gebied komt.
Over de exacte oorsprong van het goud in het Witwatersrand is veel gezegd en geschreven, maar een consensus is er nooit bereikt. Duidelijk is dat het goud zich in zogenaamde conglomerate reefs bevindt van ongeveer 3 miljard jaar oud. Dit zijn kiezels bij elkaar gehouden door samengeperst klei en zand. Deze goudhoudende geologische structuur in Zuid-Afrika loopt tientallen kilometers door.

Quinton vond in zijn tijd bij Newmont Mining exact dezelfde geologische setting in het westen van Australië in de regio Pilbara. Na enkele jaren exploratie op het Beatons Creek project in de Pilbara bleken de conglomerate reefs aldaar aanzienlijk minder sterk gemineraliseerd en uitgebreid dan in het Witwatersrand. Ondanks deze tegenvaller bracht Novo Resources een bescheiden mijnbare goud afzetting in kaart op dit project. De beperkte grootte van de Beatons Creek weerhield het Japanse conglomeraat Sumitomo niet ervan om haar interesse in dit project recentelijk vast te laten leggen in een Memorandum of Understanding.

Terug naar “that’s disgusting”. Eind vorig jaar kreeg Quinton er lucht van dat een heuse gold rush was ontstaan aan de andere kant van de Pilbara, enkele honderden kilometer ten noordwesten van het Beatons Creek project. Na een bezoek, waar hij vele goud nuggets aan de oppervlakte vond met een lokale prospector met een metaaldetector wist hij genoeg. Dit kon wel eens de plek zijn waar hij al die jaren naar op zoek was, het goud wordt namelijk gevonden in conglomerate reefs met nagenoeg exact dezelfde eigenschappen als de reefs in het Witwatersrand.
De eerste maanden van het jaar verwierf Quinton voor Novo Resources een landpakket van 10.000 km2 en werd zodoende veruit de grootste houder van grond van dit geologische complex. Op dit enorme project gaat het bedrijf de komende maanden vele test pits en gaten boren. Ondanks de relatief hoge marktwaarde van Novo (± C$ 300 miljoen) blijft dit bedrijf een aantrekkelijke speculatieve belegging. De prijs bij een eventueel succes (> tientallen miljoenen ounces) zal namelijk nagenoeg ongeëvenaard zijn in de exploratie sector.

Bewegende beelden zijn te vinden op youtube:
Novo Resources Corp. First Bulk Sample At Purdy’s, Western Australia

Disclaimer: PPM heeft een longpositie in Novo Resources op het moment van publiceren