Na jarenlang ploeteren is het moment van de waarheid voor Nulegacy aangebroken. Het lopende boorprogramma kan tot de volgende grote nieuwe goud ontdekking in Nevada leiden. 

Nulegacy Gold is actief in Nevada, dat bekend staat als Elephant country. Circa 10% van de wereldwijde jaarlijkse goudwinning komt uit deze Amerikaanse staat.

De grote speler in Nevada is goud gigant Barrick Gold, dat jaarlijks ruim 2 mln ounces goud naar boven haalt uit “the Silver state”. 

Barrick brengt dit jaar één van de grootste ontdekkingen van de afgelopen decennia in productie, namelijk het Goldrush project. Dit project heeft een omvang van maar liefst 8 mln ounces goud. 

Nulegacy’s project, genaamd Red Hill, bevindt zich ten Zuidoosten van Goldrush: 

In het (exploratie)team van Nulegacy zitten meerdere mensen met een Barrick verleden. Zo maakte Ed Cope onderdeel uit van het team dat Goldrush ontdekte. Charles Weakly, die bekend staat als ‘de tovenaar achter het gordijn’, was directeur van Barrick’s exploratie projecten in Nevada. Barrick is tevens 5% aandeelhouder van Nulegacy. 

Nulegacy boorde in de afgelopen jaren een paar mooie gaten op Red Hill, maar een grote, consistente ontdekking bleef nog uit. Wel bleek dat “Goldrush achtige” intersecties mogelijk waren. Zo had een boorgat uit 2015 een interval van 12,2 meter tegen gemiddeld 11 gram goud per ton gesteente (12,2m @ 11,0 g/t Au). Een gat uit 2018 raakte 8,7m @ 16,9 g/t Au en een gat uit 2019 liet 5,1m @ 9,6 g/t Au zien. Ter vergelijking: de gemiddelde graad van het 8 mln ounces tellende Goldrush project is circa 6,5 g/t Au (zie pagina 99 van het jaarverslag van Barrick).

Nieuwe inzichten deden de focus verschuiven naar de Rift Anticline, een geologische trend ten Westen van waar Nulegacy voorheen actief was.

De grote goud afzettingen in Nevada bevinden zich in bepaalde stratigrafische lagen die bekend staan als Wenban5 (“Dw5”) en Roberts Mountains. Daarnaast moet er een fault zijn: een breuk die ervoor zorgt dat de goud vloeistoffen in deze lagen kan worden afgezet.

De vier boorgaten van vorig jaar toonden aan dat al deze ingrediënten aanwezig zijn op de Rift Anticline:

De breuk is hier de CMZ, oftewel de Central Mineralized Zone Fault (en Dw5 = Wenban5). 

De vier gaten van vorig jaar waren nog geen winnaars qua goudgehalte, maar lieten wel enige mineralisatie zien in met name de Roberts Mountains laag.

Het bedrijf boort momenteel met twee diamantboren en daar komt nog een derde bij, voor een acht gaten tellend boorprogramma. Kortom, deze zomer weten we of het exploitatieteam dichterbij het kraken van de code is gekomen. 

Er staat een astronomisch aantal aandelen uit van bijna 600 mln aandelen, omdat (blijvend) succes jarenlang is uitgebleven en we dus meerdere aandelen plaatsingen verder zijn. 

Niettemin is de mogelijke prijs, namelijk een nieuwe Goldrush-achtige ontdekking, dermate hoog dat bij de huidige marktkapitalisatie van C$ 94 mln het risico/rendementsprofiel nog steeds interessant is. 

Nulegacy Gold

Aandelenprijs: C$ 0,16
Uitstaande aandelen: 588,8 mln
Volledig verwaterd: 824,6 mln
Marktkapitalisatie: C$ 94,2 mln
Cash: ~C$ 16 mln
Bedrijfswaarde: C$ 78,2 mln

Disclaimer: PPM heeft een longpositie in Nulegacy Gold op het moment van publiceren