Palladium One is één van de weinige juniors met een potentieel economische palladium-platina afzetting in een top 10 jurisdictie. Toch wordt het aandeel verhandeld tegen een fractie van de waarde hiervan. Tevens negeert de markt een recente hooggradige nikkel ontdekking. Terwijl palladium, platina én nikkel een belangrijke rol spelen in de elektrificatie en decarbonisatie megatrends. 

Palladium One (“PDM”) bezit 100% van het Läntinen Koillismaa (“LK”) en het Kostonjärvi (“KS”) palladium project in Noord-Centraal Finland. 

In september 2019 schatte een onafhankelijke studie de metaalafzetting van LK op 1,1 miljoen ounces palladium equivalent. Hierbij wordt de metaalwaarde van de bijvangst, in dit geval platina, goud, nikkel en koper, omgerekend naar de palladium waarde. Tegen de huidige metaalprijzen, door de forse stijging van de palladiumprijs sindsdien, komt het aantal ounces palladium equivalent uit op ongeveer 800.000.

De studie keek ook al naar parameters voor een toekomstige mijn. De ondiepe ertsafzetting leent zich voor een open pit mijn met een diepte van circa 275 meter, waarbij de ratio onbruikbaar gesteente:erts van 3:1 als gunstig wordt gezien. Voor de metallurgie, de mate waarin de erts van het gesteente kan worden gescheiden, worden geen problemen voorzien. 

In het voorjaar van 2020 liet het bedrijf een Induced Polarization (IP) onderzoek uitvoeren. Deze studie wijst op de mate van aanwezigheid van het sulfide gesteente waarmee het palladium in dit systeem is geassocieerd. De uitkomst was een kansrijke kilometerslange trend ten zuiden van de bestaande metaalafzetting. Boringen in de herfst van 2020 wezen vervolgens uit dat deze nieuwe trend ook palladium, en de andere metalen, bevat. Dit was een game changer, want hierdoor is er potentieel voor miljoenen ounces aan palladium equivalent op LK.

Dit is goed te zien in onderstaand plaatje:

De bestaande resource bevindt zich in de blauwe rechthoek links (NI 43-101 Kaukua Open Pit Resource), met als gekleurde achtergrond de resultaten van de geofysische studie (IP Chargeability Anomaly). Des te bruiner de kleur, des te sterker de (sulfide) respons.

Af te lezen valt dat de bestaande resource een geofysische voetafdruk heeft van circa 1 km in lengte, terwijl deze IP-respons minstens 4 km doorloopt. Tevens valt op te maken dat boringen op de trend niet onderdoen aan die van op de resource. Zo had boorgat LK20-016, in het hart van de IP respons, een interval van 62,7 meter tegen gemiddeld 3,52 gram per ton palladium equivalent (3,52 g/t PdEq), ruim het dubbele van de gemiddelde graad van de bestaande resource is 1,66 g/t PdEq.

Op 11 maart jl. kwam PDM met het bericht dat het eerste boorgat op de “Gap zone”, het gebied waar de IP-respons het zwakst was, ook palladium raakte. Dit geeft nog meer zekerheid dat de volledige 4 km gemineraliseerd is. Het bedrijf gaat de IP studie verder uitbreiden naar het Westen en naar het Oosten. De trend kan dus nog langer worden.

Van het lopende boorprogramma van 17.500 meter is er inmiddels 6.400 meter geboord. Kortom we kunnen de komende maanden een constante stroom aan (boor)nieuws verwachten. 

Een nieuwe resource study wordt in het eerste halfjaar van 2022 verwacht. 

De research tak van de bekende grondstoffen miljardair Eric Sprott schat deze resource inmiddels tussen de 3 en 5 mln ounces palladium equivalent. Dat is geen hogere wiskunde: op basis van bovenstaand plaatje kan je de geel gearceerde ovaal een keer of vier op de bestaande IP-respons plakken. Eric Sprott is met een belang van circa 16% de grootste aandeelhouder van PDM.

De markt voor platinagroep metalen (pgm’s)

Palladium is een gewild metaal, met name vanwege het nut voor katalysatoren. Door de jarenlange disbalans tussen vraag en aanbod staat er inmiddels ruim US$ 2.500 per troy ounce op de borden: waardevoller dan goud. Daar komt bij dat de grootste palladium producent ter wereld, het Russische Norilsk Nickel, voortdurende problemen heeft met ondergelopen palladium mijnen in Siberië. 

Rusland en Zuid-Afrika tezamen zijn goed voor ca. 79% van de jaarlijkse palladium mijnbouw.

Voor platina ligt dit percentage zelfs op 81%. Met name Zuid-Afrika staat niet bepaald bekend als een stabiele jurisdictie (voor mijnbouw). In de bekende Fraser Institute rangschikking staat het land op plaats 60 van 77.

Finland staat op plaats 10 en was in 2017 zelfs de nummer 1.

Strengere wereldwijde wetgeving rondom uitstoot zorgt in de komende jaren voor een toenemende vraag naar palladium, met name voor hybride auto’s. De andere door PDM gevonden metalen, namelijk nikkel, koper en platina, hebben de wind ook mee. Nikkel en koper zijn essentieel in de elektrificatie van de wereld. Platina, ooit duurder dan goud, wordt een belangrijke rol toegedicht in de opkomende waterstofeconomie. Platina wordt gebruikt in electrolyzers om waterstof en brandstofcellen te maken voor auto’s, treinen en schepen. Volgens analisten van Bank of America stijgt de vraag naar platina voor vehikels op brandstofcellen naar 2 to 4 mln ounces per jaar vanaf 2030. De huidige jaarlijkse productie, inclusief recycling, ligt rond de 7 mln ounces. 

Ontario nikkel ontdekking

Naast de Finse activa bezit het bedrijf een aantal nikkel-koper-pgm projecten in Ontario, Canada. Afgelopen december boorde PDM op het Tyko project een interval van 3,8 meter aan massieve magmatische sulfides, vanaf een boorkern-diepte van 23 meter (ondiep dus). Een maand later kwamen de labresultaten: het percentage aan nikkel equivalent was maar liefst 8,7% (bestaande uit 5,8% nikkel, 2,7% koper en 1,3 gram per ton pgm’s). Om aan te geven hoe hooggradig dit interval is: in goud termen komt dit overeen met 25 gram per ton gesteente.

Het aandeel steeg 25% op de dag van de aankondiging, maar het enthousiasme is weer volledig weggeëbd. De koers staat momenteel rond dezelfde niveaus als van voor de ontdekking. De ontdekking bevindt zich nog in een vroege fase, maar het exploratie potentieel is aanzienlijk. Op onderstaand plaatje zien we dat het systeem circa 200 meter ten Noordwesten van de ontdekking ook nog hooggradige intersecties bevat. Gat TK-20-024 kende namelijk een intersectie van 0,9 meter tegen gemiddeld 6,3% nikkel equivalent. Daarnaast loopt de kansrijke elektromagnetische respons, de roze lijn, ook naar die richting door: 

Management

CEO Derrick Weyrauch trad in maart 2019 aan bij het bedrijf na een aandeelhouders revolte. Eerst als interim, maar sinds september 2019 als voltijds CEO. De koers van PDM handelde in die periode rond de 10 cent en er staat nu 30 cent op de borden. 

Weyrauch, een ervaren bestuurder, bezit 1,6 mln aandelen en 2,5 mln opties PDM en rekent een bescheiden salaris. In het technische comité zien we onder andere Peter Lightfoot, een expert op het gebied van het type nikkel waar PDM in Ontario naar zoekt. Deze week voegde Giovanna Bee Moscoso zich bij het bestuur. Zij heeft 28 jaar ervaring bij mijnbouw gigant Barrick Gold. Haar expertise ligt op het gebied van mijnbouw vergunningen en sociale licenties. 

Conclusie

Een veel gehanteerde vuistregel voor de waardering van een junior developer zoals PDM is één-tiende van de metaalwaarde in de grond. 

Gaan we uit van de bestaande palladium vondst in Finland, dan rechtvaardigt dit een waardering voor PDM van C$ 248 mln, te weten 800 kOz PdEq @ US$ 2.500 * 1.24 (USD/CAD) * 10%. Dit is ruim 3x de huidige waardering van PDM. Echter wij (en Sprott) denken dus dat de resource door kan groeien naar miljoenen ounces, waarmee het aandeel vanaf de huidige niveaus ten bagger potentieel heeft. Oftewel het aandeel heeft de potentie om de komende twaalf maanden minstens tien keer over de kop te gaan. De bijzonder kansrijke, en hooggradige, nikkel ontdekking in Canada krijgen we er dan gratis bij. 

Palladium One Mining

Aandelenprijs: C $ 0,30

Uitstaande aandelen: 233 mln

Volledig verwaterd: 278 mln

Marktkapitalisatie: C$ 70 mln

Cash: C$ 21 mln 

Bedrijfswaarde: C$ 49 mln

Disclaimer: PPM heeft een longpositie in Palladium One Mining op het moment van publiceren