De legendarische belegger Peter Lynch zei ooit dat insiders aandelen verkopen vanwege meerdere redenen, maar dat zij aandelen kopen met slechts één reden: de insiders denken dat het aandeel gaat stijgen.

Het Plethora Precious Metals Fund (PPM) volgt dan ook de aankopen van insiders: mensen die dicht bij het bedrijf staan zoals de raad van bestuur.

Recentelijk viel op dat André Gaumond in de markt actief is bij één van de posities van PPM, namelijk Terrax Minerals. Alleen in de afgelopen week al kocht Gaumond bijna 300.000 stukken in de markt. Hiermee was Gaumond ongeveer verantwoordelijk voor de helft van het handelsvolume.

Gaumond is niet de eerste de beste. Deze briljante exploratiegeoloog heeft de Éléonore goudontdekking op zijn naam staan, een nieuwe grote goudmijn met ruim 8 mln hooggradige ounces in de grond. De goudproducent Goldcorp kocht dit project in 2005 van Gaumond’s bedrijf, Virginia Mines, voor ruim $ 400 mln. Gaumond bedong bij deze verkoop ook een royalty op Eléonore en bracht deze royalty onder in het nieuwe Virginia, tezamen met alle andere exploratieprojecten. Het nieuwe Virginia verkocht hij vervolgens in 2014 weer aan Osisko Royalties voor weer meer dan $ 400 mln.

126370-andre-gaumond-president-mines-or
André Gaumond, bron: Photo Raynald Lavoie, Le Soleil

Kortom, Gaumond is een man om te volgen. Terrax Minerals kent hij al sinds 2013, toen hij met het nieuwe Virginia een royalty bedong op de projecten van Terrax en aandelen in Terrax kocht. Hier deed hij dit jaar nog een schepje bovenop door met Osisko Royalties, waar hij een directeur van is, C$ 2,5 mln aan nieuwe aandelen Terrax te kopen. Ook stopte Osisko C$ 1 mln in een optie op een 1% royalty, die na uitoefening en bijbetaling van C$ 2 mln in het bezit komt van Osisko.

Terrax
Grafiek Terrax Minerals

Wat maakt Terrax zo interessant dat Gaumond, Osisko Royalties en ons fonds er in beleggen?

Het bedrijf bezit honderd vierkante kilometer aan geologisch interessante grond in de buurt van twee grote historische mijnen. Het project ligt in het hoge, koude Noorden van Canada (Northwest Territories), maar infrastructuur is veel beter dan men denkt. Zo ligt het op 8 km afstand van het vliegveld en op slechts 5 km van de stad Yellowknife (20.000 inwoners), die sinds de Deh Cho brug 365 dagen per jaar bereikbaar is.

De CEO van Terrax, Joe Campbell, was instrumenteel in de uitlijning van de Meliadine goudontdekking, die inmiddels een omvang heeft van ruim 10 mln ounces en in het bezit is van goudproducent Agnico-Eagle.

Terrax haalde al meerdere keren hooggradige boorstalen naar boven, zoals een interval van 22 meter tegen gemiddeld 6 gram goud per ton gesteente. Met de kapitaalinjectie van Osisko Royalties kan Terrax het boorprogramma fors uitbreiden en we verwachten de komende maanden dan ook veel persberichten met boornieuws.

In het eerste kwartaal komt Terrax met een eerste inschatting van het aantal ounces dat er tot nu toe is gevonden en dat legt een basis, maar het is met name spannend wat Terrax op alle exploratiedoelen gaat vinden. Aan targets namelijk geen gebrek op het immense terrein. We zijn met name benieuwd naar de Hebert-Brent zone, waar Terrax aan de oppervlakte een gemiddelde goudgraad aantrof van 7,6 gram over een lengte van 11 meter. Het zijn geologische aanwijzingen als deze waar slimme geologen als Gaumond opgewonden van raken.

PPM deed in oktober 2014 mee aan de financiering van Terrax op C$ 0,35 en hierbij kreeg het fonds één warrant per twee nieuwe aandelen. Deze warrants hebben een uitoefenprijs van C$ 0,50 en zijn uit te oefenen tot en met oktober 2017. Het fonds is hiermee uitstekend gepositioneerd voor verder succes van Terrax.

Disclaimer: PPM heeft een longpositie in Terrax Minerals en geen positie in overig genoemde fondsen op het moment van publiceren